Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t.ex. lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t.ex. om du vill ta ner en vägg eller dra nya rör i kök och badrum. Om badrum skall renoveras vill styrelsen ha kopia på att entreprenören innehar behörighet och certifiering för att utföra arbetet. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Se stadgarna!

Kontakta ALLTID styrelsen innan du sätter igång.

Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför arbete i lägenheten. Huset är konstruerat så att ljud transporteras mycket lätt. Borrning med slagborr hörs t ex i samtliga husets lägenheter, oaktat i vilken uppgång de är belägna.

Fastigheten har ett s k balanserat ventilationssystem vilket innebär att ändringar som görs i en lägenhet påverkar ventilationen i andra lägenheter. Vill man bygga om i kök eller badrum måste man därför få ett förhandsgodkännande av planerna samt ett godkännande efter ombyggnaden av den entreprenör som föreningen anlitar. Kostnaden för detta står lägenhetsinnehavaren för.

All renovering av VVS, el och fläkttrummor som medlem önska företa, skall utföras, eller åtminstone avsynas av professionella fackmän. Ombyggnad som påverkar andra boende, antingen genom ljud eller genom att det temporärt blir skräpigt i trappuppgång och hissar, liksom om vattnet behövs stängas av, skall i god tid annonseras på anslagstavla. Där skall det framgå hur länge arbetet planeras pågå samt namn och telefonnummer till den som är lägenhetsinnehavare.

Observera också att det är viktigt att städning sker i trapphus, farstu, hissar och på gården i samband med att arbetet avslutats för dagen.

Lägenhetsinnehavaren svarar själv för borttransport av byggavfall i samband med renovering och ombyggnad av lägenhet.

Följande punkter är att efterfölja vid renovering av badrum, kök eller flytt/rivning av väggar:

– Det åligger lägenhetsinnehavaren att inför varje renovering tillsammans med den valda entreprenören och styrelserepresentant(er) presentera de tekniska åtgärder/ingrepp i byggnaden som önskas företas för att därmed säkerställa att husets konstruktionstekniska förutsättningar beaktas.

– Ifylld utkvitteringslista gällande ritningsunderlag; el-, vvs- och armerings-/konstruktionssritningar.

– Ritningsunderlag som redovisar planerade bilningsarbeten samt underlag för hållfasthetsberäkningar ska presenteras.

– Ritningsunderlag som redovisar ledningsomdragningar (el och VVS) ska presenteras.

– Ritningsunderlag och produktbeskrivning som redogör för installation av exceptionellt tunga utensiler ska presenteras; jacuzzi, t ex, får inte monteras.

– Redovisning gällande uppfyllande av aktuella regler och krav för våtrum.

– Ifylld checklista enligt ovanstående, att tillhandahållas av styrelsen.

 

Arbeten av omfattande art (mer än att sätta upp en gardinstång eller hylla), t.ex. spikande, slipning, borrning i väggar, golvläggning, bilning eller kakelknackning är endast tillåtet på vardagar 9-17 och lördagar 10-17. Ombyggnad som påverkar andra boenden skall alltid annonseras i god tid på anslagstavlan i entrén. Observera också att det är viktigt att städning sker i trapphus, hissar och entré efter att arbetet avslutats för dagen.